Obagi® - składniki

Składniki Systemu Obagi Nu-Derm oraz Obagi C-Fx

ARBUTYNA

  • Jest naturalnie występującym D-glukopiranozydem czyli pochodną hydrochinonu.
  • Występuje naturalnie w mącznicy lekarskiej, żurawinie, borówce, pszenicy, gruszkach.
  • Podczas stosowania arbutyny nie występuje podrażnienie, mogące wystąpić w przypadku użycia hydrochinonu.
  • Arbutyna hamuje syntezę melaniny przez redukcję aktywności enzymu tyrozynazy.
  • W badaniach klinicznych na ludziach, miejscowe leczenie preparatem z arbutyną, po 12 tygodniach spowodowało znaczny spadek przebarwień posłonecznych i ogólne rozjaśnienie skóry.
  • Wskazania do stosowania arbutyny: przebarwienia pozapalne, przebarwienia posłoneczne, fotostarzenie, plamy pigmentacyjne na skutek zaburzeń hormonalnych.

KWAS MLEKOWY (Lactic Acid)

  • Kwas mlekowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA), naturalnymi źródłami są kwaśne mleko, maślanka, jogurt, jabłka
  • Kwas mlekowy występuje w dwóch formach optycznych L i D, z których tylko forma L-kwasu mlekowego posiada biologiczną aktywność. W kosmetologii wykorzystywany jest kwas L-mlekowy, który można otrzymać wyłącznie podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus.
  • Jest naturalnym składnikiem skóry i włosów oraz jednym z głównych składowych NMF- naturalnego czynnika nawilżającego, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka.
  • Kwas mlekowy posiada większą cząsteczkę niż kwas glikolowy, dzięki temu działa łagodniej i jest bezpieczniejszy w zastosowaniu, a jednocześnie jest równie skuteczny.
  • W odróżnieniu od kwasu glikolowego kwas mlekowy posiada silniejsze działanie nawilżające (10% kwasu mlekowego nawilża porównywalnie do 10% gliceryny).
  • Reguluje odnowę komórkową skóry, poprzez usunięcie zbędnych zrogowaciałych komórek, dzięki czemu poprawia się struktura i koloryt skóry. Zwiększa skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych, skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach.
  • Forma kwasu L-mlekowego stymuluje produkcję ceramidów w skórze, dzięki czemu wpływa na uszczelnienie bariery lipidowej naskórka,
  • Zmniejsza utratę wody ze skóry (obniża TEWL) i sprzyja lepszemu nawilżeniu skóry, która staje się bardziej elastyczna i miękka.
  • Wpływa na produkcję kolagenu skóry, powodując zwiększenie grubości i wzmocnienie skóry właściwej.
  • Podnosi poziom glikozaminoglikanów, związków, które jak gąbka chłoną wodę i zapewniają odpowiednie nawodnienie głębszych warstw skóry.
  • Spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia elastyczność skóry, jest składnikiem przeciwstarzeniowym.
  • Delikatnie rozjaśnia przebarwienia.

KWAS GLIKOLOWY (Glycolic Acid)

  • Kwas glikolowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA), występuje naturalnie w trzcinie cukrowej, winogronach, jabłkach.
  • Spośród wszystkich kwasów AHA jest też najbardziej aktywny, posiada bowiem najprostszą budowę oraz najmniejszą masę cząsteczkową, dzięki czemu łatwo i głęboko wnika w skórę.
  • Charakteryzuje się szerokim zakresem działania, hamuje aktywność enzymów, których zadaniem jest utrzymanie spójności między korneocytami (fosfotransferaz, sulfotransferaz i kinaz). Powoduje rozluźnienie i rozerwanie wiązań komórkowych, co w konsekwencji powoduje złuszczanie zewnętrznej warstwy rogowej.
  • Pobudza odnowę komórkową przez zwiększenie syntezy kolagenu i glikozaminoglikanów.
  • Niweluje drobne zmarszczki,
  • Stosowanie przez dłuższy czas preparatów z kwasem glikolowym, ma bardzo korzystne działania na skórę właściwą prowadząc do zwiększenia jej grubości o około 25% bez wywoływania stanu zapalnego. Przy długotrwałym stosowaniu (6 miesięcy i dłużej) preparatów zawierających kwas glikolowy dochodzi do odbudowy włókien sprężystych i poprawy elastyczności skóry. Równolegle obserwuje się zwiększoną produkcję włókien kolagenu i mukopolischarydów, co prowadzi do spłycenia zmarszczek i długofalowej poprawy bilogicznych i elastycznych właściwości skóry
  • Rozjaśnia przebarwienia, poprawia koloryt skóry,
  • Wbudowywanie się kwasu w struktury lipidowe bariery naskórkowej powoduje zatrzymanie się wody w warstwie rogowej i tym samym wzrostem stopnia jej nawilżenia.
  • Stosowany w stężeniach do 15% ma bardzo efektywne działanie nawilżające, niewidoczne dla oka działanie złuszczające na powierzchową warstwę rogową naskórka oraz wspomaga odnowę i regenerację skóry właściwej poprzez pobudzanie aktywności fibroblastów.
  • Stosowany w stężeniach 20%-35% oprócz działania nawilżającego i oczyszczającego skórę daje efekt powierzchniowego peelingu.
  • Stosowany w wysokich stężenia 50%-70% złuszczają naskórek i silnie pobudzają procesy regeneracje w skórze właściwej.

KWAS FITOWY (KWAS FITYNOWY)

  • Występuje w ziarnach i nasionach roślin strączkowych np. fasoli, kukurydzy, a także w otrębach i w mąkach zbóż.
  • Wykazuje aktywność antyoksydacyjną i przeciwstarzeniową.
  • Zapobiega powstawaniu przebarwień i zmniejsza już istniejące (Pod względem właściwości chemicznych jest on zbliżony do hydrochinonu. Poprzez zdolność blokowania jonów miedzi, głównego składnika tyrozynazy, ogranicza on jej aktywność z zakresie syntezy melaniny w melanocytach. W rezultacie zapobiega to nadmiernej pigmentacji skóry i rozjaśnia istniejące przebarwienia).
  • Poprawia nawilżenie, reguluje wydzielanie sebum i zwiększa elastyczności skóry.
  • Jest naturalnym chelatorem cynku, żelaza i miedzi (Jako chelator jonów żelaza ma silne działanie przeciwstarzeniowe. Proces fotostarzenia jest efektem działania wolnych rodników, generowanych przez promieniowanie słoneczne. Wysoki poziom żelaza w skórze katalizuje powstawanie wolnych rodników. Z kolei blokowanie cynku i miedzi ma znaczenie w zwalczaniu przebarwień. Cynk i miedź to podstawowe czynniki aktywności biologicznej tyrozynazy, biorącej udział w syntezie melaniny w melanocytach).
  • Obkurcza rozszerzone naczynka krwionośne.
  • Działa silnie przeciwnowotworowo, chroni DNA przed uszkodzeniami i wspomaga jego naprawę
  • Nie uwrażliwia skóry na promienie UV - może być stosowany latem.

ALOES (Aloe Barbadensis)

  • Działanie nawilżające (polisacharydy: acemannan, glukomannan, aloeryd, glukoza, mannoza, ramnoza, ksyloza, galaktoza, arabinoza).
  • Działanie immunostymulujace (mannany głównie acemannan, aloeryd oraz glikoproteiny) wpływają na system odpornościowy skóry, wzmacniając naturalne mechanizmy ochronne, zwiększają zdolności regenerujące skóry, zapobiegają stanom zapalnym i alergicznym.
  • Sprzyja gojeniu i łagodzeniu podrażnień, stanów zapalnych (za zdolności gojące aloesu odpowiedzialne są niskocząsteczkowe glikoproteiny oraz związki fenolowe).
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne, zapobiega podrażnieniom (dzięki obecności pochodnych kromonu m.in. aloerezyny, steroli i salicylanów).
  • Działanie przeciwbakteryjnie.
  • Działanie antyoksydacyjnie.
  • Działanie delikatnie rozjaśniające (Związek aktywny aloesu - aloesyna i jedna z jej pochodnych - 2"-O-feruloiloaloesyna wykazały skuteczne hamowanie tyrozynazy, aloesyna wpływa na proces melanogenezy (inhibitor tyrozynazy)). Działa rozjaśniająco w zaburzeniach barwnikowych skóry.

OLEJ Z PESTEK MORELI (Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil)

  • Wykazuje właściwości regenerujące, odżywcze.
  • Chroni barierę skórną.
  • Pomaga utrzymać prawidłowe nawilżenie skóry.
  • Działanie zmiękczające, wygładzające naskórek.
  • Właściwości antyoksydacyjne (bogaty w witaminy A, E, B).

PANTHENOL (Witamina B5, kwas pantotenowy)

  • Przywraca i utrzymuje właściwy poziom nawilżenia skóry.
  • Działanie przeciwzapalne, stymuluje procesy regeneracyjne.
  • Działanie gojące, łagodzące podrażnienia.
  • Działanie łagodzące zaczerwienienia, swędzenie.

EKSTRAKT Z LIŚCI SZAŁWII LEKARSKIEJ (Salvia Officinalis Leaf Extract)

  • Działanie przeciwzapalne.
  • Działanie przeciwbakteryjne.
  • Działanie ściągające.
  • Właściwości antyoksydacyjne (dzięki obecności kwasu rozmarynowego oraz kwasu karnozolowego i jego pochodnych).

EKSTRAKT Z LUCERNY (Medicago sativa (Alfalfa) Extract)

  • Wykazuje właściwości ochronne i naprawcze.
  • Wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
  • Działanie regenerujące, odżywcze.
  • Działanie oczyszczające.
  • Właściwości antyoksydacyjne.

EKSTRAKT Z RUMIANKU POSPOLITEGO (Chamomilla Recutita Flower Extract)

  • Działanie przeciwzapalne, działanie przeciwbakteryjne (chamazulen, bisabolol, mircen, spiroeter).
  • Działanie przyspieszające gojenie się ran.
  • Łagodzi podrażnienia.
  • Właściwości antyoksydacyjne.

HYDROLAT OCZARU WIRGINIJSKIEGO (Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Water)

  • Wykazuje silne właściwości gojące i przeciwzapalne.
  • Działa kojąco i regenerująco.
  • Wspomaga ochronę UV (hamamelitanina chroni komórki skóry przed promieniowaniem UV).
  • Wykazuje właściwości ściągające.
  • Właściwości antyoksydacyjne.
  • Aplikowany przed kontaktem ze słońcem, zmniejsza zaczerwienie i podrażnienie powodowane poparzeniem promieniowaniem słonecznym UVB; w badaniach już 10% stężenie hydrolatu oczarowego powodowało zmniejszenie występowania rumienia posłonecznego o 20-30%.

ARGININA

  • Przywraca i utrzymuje właściwy poziom nawilżenia skóry (Arginina w środowisku wodnym pod wpływem obecnego w skórze enzymu arginazy przekształca się do mocznika i ornityny, podnosząc poziom mocznika w skórze silniej niż robi to aplikowany zewnętrznie mocznik).
  • Bierze udział w syntezie kolagenu.
  • Przyśpiesza procesy gojenia skóry.
  • Aktywuje naprawę uszkodzonej bariery skórnej (otworzenie kanałów potasowych następuje już po jednorazowej aplikacji argininy co przyspiesza naprawę).

ALANTOINA

  • Przyspiesza regenerację skóry.
  • Przyśpiesza gojenie.
  • Łagodzi podrażnienia.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne.
  • Wykazuje działanie ściągające.
  • Nawilża, wygładza skórę.
  • Zmiękcza naskórek.
  • Zmniejsza zaczerwienienie, podrażnienie skóry.
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne.

WYCIĄG Z KWIATÓW NAGIETKA LEKARSKIEGO (Calendula Officinalis Flower Extract)

  • Nawilża skórę.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne.
  • Działa bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, ściągające.
  • Przyspiesza regenerację.
  • Wykazuje działanie oczyszczające, zmiękczające.